Melyik vakolatot válasszam?

Vakolat

Egy családi ház építés során a kőműves munkák befejező szakasza, a nemes-vakolat készítés. A nemesvakolat fogja megadni a ház külső felületének struktúráját és a színét. Azonban nem csupán nemesvakolat létezik, hanem normál vakolat is, ami a téglafalakra kerül még glettelés előtt.

Jó sok fajta vakolat létezik, erre érdemes felkészülni!

Kötőanyag alapján lehet a vakolat mészhabarcsos, cementtel javított mészhabarcsos, gipszhabarcsos, cementhabarcsos, agyaghabarcsos, vagy műgyanta illetve vízüveg alapú.

Rétegszám alapján is 2 fajta vakolat létezik: egyrétegű és többrétegű, továbbá az is fontos, hogy kültéri vagy épp beltéri az a vakolat, amit keresünk.

A vakolatok lehetnek kézi vagy gépi felhordásúak, illetve fontos még az is, hogy vannak általános rendeltetésű vakolatok, illetve speciálisak. Ilyen lehet a vízzáró vakolat, amit nyilván speciális célokra fejlesztettek ki.

Sőt, a ház külső burka az pedig a nemesvakolat, ahol nem csak színeiben, de struktúrájában is sok fajta közül választhatunk. Ezért is fontos nem csak a ház színét kiválasztani, hanem ennek a rétegnek a struktúráját is, mert ez meghatározó lehet az épület látványában. A színválasztás során pedig legyünk meggondoltak. Nézzük meg nappali természetes fényben is a színmintát, vagy kérjünk egy kisebb felületre felhordható próba mennyiséget először.

Megosztás